Största delen av tiden här har gått åt till att ta diverse dykcertifikat. För någon dag sedan (tidsuppfattningen här på ön är lika med noll) blev jag klar med min Advanced Open Water kurs. Skillnaden på den och Open Water som jag först tog är att man går lite djupare in på saker och ting. För att typ bli en bättre självständig dykare.
Vi var en grupp på 5 svenskar och en norrman. Vilka alla var väldigt trevliga, vi hade samma guide som vi haft under Open Water kursen, vilket jag var ganska glad över, eftersom han var en ganska rolig typ.
Vi fick testa på djupdyk, som i princip innebär att man dyker ner till 30 meter och kollar om man får det som kallas djupberusning. Det är i princip som att vara full, men brukar inte infinna sig tidigare än typ 35 meter. Ingen av oss 6 fick det iaf, vilket var lite tråkigt.. Båtfärden ut till den här dykplatsen var ganska illa, vi hade vågor på mellan 2-3 meter. Så ungefär 2/3 av alla dykare låg utslagna på däck (inklusive jag själv).
Som tur var blev allting bättre såfort vi kom under vattnet, några meter ner var det väldigt lugnt och fint. Vi fick t.om se 2 hajar simma omkring några meter ifrån oss.
Efter det fick vi lära oss att navigera under vattnet, med hjälp av kompass och dykdator. Och det sista dyket fick vi dyka ensamma tillsammans med vår dykpartner. Jag dök tillsammans med en tjej från sverige, det var hur kul som helst. Vi fick välja själva vart vi ville simma, hur snabbt och vad vi ville titta på. Vi hade bra sikt och lugnt vatten, så det var inga problem att navigera där.

Igår tog vi och hyrde vars en motorcykel tillsammans med ett gäng andra svenskar för att ta en runda på ön. Vårt första mål var en strand som kallas Shark Bay, där man enligt uppgift ska kunna snorkla tillsammans med hajar. Problemet var att man behövde simma typ 5 mil för att komma ut där vattnet blev lite klarare. Jag valde att stanna på stranden och ta det lugnt, medan några av de andra killarna simmade ut och snorklade lite, de fick tydligen syn på en bebishaj. Den här lilla stranden var hur som helst riktigt fin, jag tog en panorama där som ni får en länk till lite senare.
När vi tröttnat på stranden hoppade vi upp på motorcyklarna igen och gled vidare. Det fina med Koh Tao är att det tar typ 15 minuter att köra tvärsöver den långa sidan på ön. Och vägarna är trotsallt helt okej.
Senare på eftermiddagen tog jag, Max och en svensk vid namn Martin våra motorcyklar och drog in i djunglen. Där var en massa grusstigar som mer liknade endurospår, som tog oss i ganska branta lutningar uppför berget. Det var riktigt roligt att köra omkring där och emellanåt kunde man se vattnet några hundra meter ner. Jag hade hyrt en enduromotorcykel (finns bild på den, honda crm) och den passade alldeles utmärkt i den terrängen.

Så nu tror jag att jag har summerat de senaste dagarna ganska bra.